Ábrahámhegy címere www.abrahamhegy.hu
Magyar Magyar Deutsch Deutsch English English
           
Ábrahámhegyi strandAktuális Ábrahámhegyi programok, rendezvényekÁbrahámhegyi szálláshelyek, apartmanokÁbrahámhegyi éttermek, büfék, vendéglátók
  • Ábrahámhegyi strand - gyermek lidó, homokozó
  • Ábrahámhegy panorámakép a kilátóból
  • Ábrahámhegyi Nordic Walking túraútvonalak
  • Ábrahámhegyi strand - fürdőzők
  • Ábrahámhegyi programok, rendezvények

Teremfoci bajnokság 2014. március 1.-én

Teremfoci bajnokság volt az Ábrahámhegyi művelődési házban

2014. március 1-én 15 órától.

Emberek milliói mennek a stadionokba, milliárdok nézik a televízión, mégis kevesen tudják, hogy milyen múltra tekint vissza a futball

A tágabb értelemben vett foci Krisztus előtt 2000 évvel, Kínából, Huang-ti császár idejéből ered, aki a gyalogos katonák erőnlétének, ügyességének, gyorsaságának fejlesztésére használta. Egymástól mintegy 4 méter távolságra, két, kb. 4 m magas bambuszt állítottak fel, ezek közé hálót feszítettek ki. A háló felső részén egy nyílást vágtak, ez volt a kapu. A bőrből varrt, állati szőrrel kitömött labdát két oldalról, lábbal, öklözéssel, fejjel, háttal, mellel érintve kellett a kapuba juttatni, tilos volt viszont nyitott tenyérrel hozzáérni.

Európában a középkorban határlabdázás néven, rontásűző mágiaként szerepelt, amikor is, tavasz elején, a rontásból származó veszedelmeket egy bőrbatyuba "gyömöszölik" és a falvak apraja-nagyja részvételével kirugdossák a faluból. A cél, hogy a labdában rejlő gonoszságot minél távolabbra juttassák, mielőtt az a rúgásoktól szétszakadna. Aki a legtöbbet ártott a "labdának", vagyis a legnagyobbakat rúgott bele, az mentesült leginkább a betegségektől.

Angliában, valamikor a 14. században, a z első labda a legenda szerint egy dán bandita feje volt. Akkoriban a kapuk akár öt kilométeres távolságra is lehettek egymástól. A parasztok és iparosok által űzött sport nemcsak mélyen lenézett volt az arisztokraták által, de olykor még a betiltása is felvetődött. Nem véletlenül, hiszen elvonta a férfiakat a munkától, a vallás gyakorlásától és a katonai tevékenységtől is, ráadásul, az egész napos mérkőzések gyakran tömegverekedésekbe torkolltak. A törött csontok mellett, nem volt ritka a halálos áldozatokat követelő összecsapás sem. Ezért 1314-ben Angliában, később pedig Franciaországban is betiltották, büntetésként pedig börtönnel fenyegették a futballozókat. Mivel a játék népszerűsége még így sem csökkent, bevezettek néhány szabályt. 1801-től megtiltották a túlzó durvaságot, mindkét csapatban ugyanannyi játékos szerepelhetett, általában 15-20 fő, a játéktér méretét, pedig nagyjából mai méretekben határozták meg.

1863-ban angol földön alakult meg az első labdarúgó szövetség, amelyet később 140 követett a világ minden táján. Megszülettek a ma is oly ismerős szabályok, és a labdarúgás meghódította a világot. A FIFA felmérése szerint a játékot világszerte több mint 240 millió ember játssza rendszeresen, több mint 200 országban. Hétvégenként több millió néző követi nyomon kedvenc csapatának játékát a stadionokban, vagy televízión keresztül, a világbajnokságokat pedig több mint egymilliárd ember is megnézi.

Amikor pedig bejön a rossz idő, az esőzések, a hó meg a fagy, a focirajongók behúzódnak a tornatermekbe, hogy "kifocizzák" valahogy tavaszig.

Ilyenkor teremfoci bajnokságokat is tartanak, mint nálunk Ábrahámhegyen is, március 1-én, ahol az alábbi eredmények születtek:

I. helyezést ért el a JUVENTUS JÄGERMEISTER csapat
(Tóth Gábor, Sütő Árpád, Orbán Tamás, Mohos Gergely)

II. helyezett a TŰZOLTÓK CSAPATA
(Illés Dávid, Ilés Ádám, Szepesi Gusztáv, Dressel Ármin)

III. helyezett lett az ÁBRAHÁM FC csapata
(Tompos Péter, Góth Péter, Pálmai Marcell, Pádvai Miklós)

Ízelítőül néhány kép az eseményről...

Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én Teremfoci bajnokság az ábrahámhegyi kultúrházban 2014. március 1.-én