Ábrahámhegy címere www.abrahamhegy.hu
Magyar Magyar Deutsch Deutsch English English
           
Ábrahámhegyi strandAktuális Ábrahámhegyi programok, rendezvényekÁbrahámhegyi szálláshelyek, apartmanokÁbrahámhegyi éttermek, büfék, vendéglátók
  • Ábrahámhegyi strand - gyermek lidó, homokozó
  • Ábrahámhegy panorámakép a kilátóból
  • Ábrahámhegyi Nordic Walking túraútvonalak
  • Ábrahámhegyi strand - fürdőzők
  • Ábrahámhegyi programok, rendezvények

Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás Ábrahámhegyen

Ábrahámhegy Község Önkormányzata, a Pro Ábrahámhegy Alapítvány és a Bernáth Aurél Társaság tisztelettel meghívta Önt és kedves családját

Szabó Dávid festőművész kiállításának megnyitójára

2014. június 28-án (szombaton) 17 órára

a Bernáth Aurél Galériába.

A kiállítást megnyitotta: Kratochwill Mimi művészettörténész.

Köszöntőt mondott: Fedőné Vodenyák Katalin

Közreműködött: Sík Dóra gordonkaművész

A kiállítás megtekinthető: 2014. június 28-tól július 26-ig, szerdától szombatig 15 és 19 óra között a Bernáth Aurél Galériában.

Szabó Dávid festőművész munkássága:

Szabó Dávid festőművész"1933-ban születtem Budapesten. Öt testvéremmel együtt anyánké volt felnevelésünk gondja, miután apánk 35 évesen eltávozott az élők sorából. Apám tehetséges műépítész, rajzoló, fafaragó művész volt. Hagyatéka adhatta a belső késztetés mellett az ösztönzést a művészpálya felé Iskoláimat a XV. és IV. kerületben végeztem, kedvezőnek egyáltalán nem nevezhető időszakban. Szellemi sötétségben, háború, politikai viharok és elnyomás, forradalom és ami utána következett mind erre az időszakra esik. ..."

1953-1959 között volt a Képzőművészeti Főiskola hallgatója, mesterei Barcsay Jenő, Bernáth Aurél, Végvári Lajos, Balogh Jenő és korábban Varga Magda voltak.


A kiállításmegnyitó alkalmával, tisztelettel emlékeztünk "BAJÁTÓL A BALATONIG" című kiállításával Udvardi Erzsébet Kossuth- és Magyar Örökség-díjjal kitüntetett festőművészre, aki az idén lenne 85 éves.

Közreműködött: Mohai Gábor előadóművész

A kiállítás megtekinthető: 2014. június 28-tól október végéig, szerdától szombatig 15 és 19 óra között.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

"BAJÁTÓL, A BALATONIG" Udvardi Erzsébet (1929-2013)

Udvardi Erzsébet (1929-2013)Szülővárosa Baja, az ódon hangulatú város, a Duna közelsége, a hegyek és vizek különös színei, fényei, a mélyen hívő családi majd iskolai környezet meghatározói a fiatal Udvardi Erzsébet művészi életútjának. A „Miasszonyunk” leánynevelő intézet utolsó líceumi évében Rudnay Gyula szabadiskolájában, érettségi után pedig a Képzőművészeti Főiskolán Bernáth Aurél osztályában tanult festészetet, ahol Domanovszky Endre, Fónyi Géza és Hincz Gyula is mesterei voltak. 1953-ban művészettörténet és rajztanárként a fővárosi Vendel utcai tanítóképzőben kezdett tanítani, közben képeket festett, 1955-től pedig kiállításokon is részt vett.

Egy alkalommal diákcsoportot vitt táborozni a Balaton mellé. „Mikor a vonatablakból kinéztem Akarattyánál, ahol szétnyíltak a fák, megláttam egy különös szembe-fényben a tótükröt, amelyet az érkező szél felkorbácsolt, s amelyen minden hullám külön-külön tükröződött valami végtelen fényességben. Az olyan lélegzetelállítóan gyönyörű látvány volt, hogy máig felejthetetlen számomra.” Az élmény hatására, 1958-ban Badacsonytomajon telepedett le, és a tó igézetében élt, itt festette magával ragadó természeti és szakrális témájú festményeit egészen haláláig.

A Balaton vezette rá, a szakrális fény ábrázolásaiban gyakran használt csillogó ezüst és arany szín applikációk használatára is. S bár, oly sokan próbálták megörökíteni ezt a fényt, igazából csak keveseknek adatott meg ehhez a képesség és az alázat. Egyedülálló ezzel az egyéni kifejezésmóddal, s ma is az, a magyar festészetben.

A festés szolgálat és imádság számára. Olyan tevékenység, „amikor a lélek szavak nélkül imádkozik” – vallotta egy portrébeszélgetésben. Képei valóban beszédesek: beszélnek a tiszta ragyogásról, aminek forrása nem mi vagyunk, hanem egy rajtunk kívül és fölöttünk álló erő. Minden festményéről az isteni gondviselésbe vetett mély hite, bizalma tükröződik vissza. Személyéből is ez a ragyogás, bizakodás, optimizmust és hit áradt, amely átragadt az emberre. Mindenkit a hatása alá vont, aki találkozott vele.

„Halálhírét hallva, szinte a szemem előtt láttam a festményeiről jól ismert, vakítóan fénylő angyalt, amint átsuhan a Badacsony fölött.” 2013-ban karácsonykor, december 24-én került kórházba, és 2014. február 4-én távozott el közülünk. Így jutott Bajától a Balatonig, majd minden bizonnyal azok közé az aranyban és ezüstben fénylő angyalok közé, amelyek ezen a kiállításon is láthatók. Azóta föntről, hite és élete alapján a mennyországból néz a badacsonyi tájra, a Balatonra, amit oly nagyon szeretett. Lelkünkben és alkotásaiban él tovább. „Életre haldokolt”, ahogy Nagy Gáspár írta hozzá versében. Az idén lenne 85 éves.

Festményei, oltárképei, pannói, akvarelljei megtalálhatók nagy közgyűjteményekben. Köztük van a Magyar Nemzeti Galéria, az esztergomi Keresztény Múzeum, a Magyar Tudományos Akadémia, az Esztergomi Prímási Palota, és az ország számtalan települése Bajától a Balaton mentéig, a Nyírségtől az ország nyugati határáig. A Magyar Posta az utóbbi években festményeiből készítette karácsonyi és húsvéti bélyegeit, amelyek több millió példányban keltek el. Hazai tárlatai mellett bemutatkozott külföldön is, például Bécsben, Bostonban, Brüsszelben, Kölnben, Velencében, Párizsban, Újdelhiben és Lublinban.

Munkásságát számos díjjal ismerték el: Munkácsy- és Kossuth-díjjal, Érdemes és Kiváló művész címmel, megkapta a Magyar Művészetért- és a Magyar Örökség-díjat, valamint a Szent Fortunatus Lovagrend Művészeti Nagydíját. Szülővárosának, Bajának és Badacsonytomajnak díszpolgára.

Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28. Szabó Dávid és Udvardi Erzsébet kiállítás megnyitója 2014. június 28.